Sunday, 13 April 2014

Hedelmäsokerin vaikutus iholla

Hedelmäsokeri eli fruktoosi on monelle tuttu. Hedelmien lisäksi fruktoosia saattaa löytyä esimerkiksi kosmetiikasta. Hiustuotteissa fruktoosia käytetään vahvistamaan hiuksia ja antamaan kiiltoa. Vaikka aivan täyttä varmuutta ei vielä ole, monet tutkimukset ovat osoittaneet fruktoosin käytön ulkoisesti harmittomaksi. Voiteissa fruktoosi on saanut kiitosta kosteuttavista ominaisuuksistaan, sillä se jättää ihon pehmeäksi ja saattaa jopa helpottaa ärtynyttä ihoa.

Mutta miten on sitten hedelmien laita? Niiden syöntiä ei nyt tietenkään tule lopettaa, mutta fruktoosin yliannostus on liitetty usein ihon nopeampaan vanhenemiseen (samoin kaupallinen, valkoinensokeri). Lisäksi, fruktoosi on elimistölle haaste sulattaa. Terve ihminen kykenee sulattamaan 25-50 grammaa hedelmäsokeria päivässä, tämä on tietenkin yksilöllistä. Fruktoosin on todettu myös lihottavan, vaikka monet ovat pitkään katsoneet runsaan hedelmien syönnin osana terveellistä ruokavaliota. Liika hedelmäsokerin määrä voi myös aiheuttaa iholla aknea. Monet ovat varmasti kosmetologiltaan kuulleet tästä.

Mitä opimme? Liika sokeri voi olla pahasta, vaikka se olisikin hedelmistä. Hedelmien syöntiä tuskin tarvitsee välttää tai vähentää, jos syöt monipuolisesti. Asiasta on kuitenkin hyvä tietää. Ja muista, että hedelmäsokerin lisäksi hedelmät sisältävät monia ihmiselle tärkeitä vitamiineja. Miksi ennenvanhaan laivoilla pidettiin appelsiineja? 

No comments:

Post a Comment