Sunday, 8 December 2013

Ihonhoito talvella

Muutokset säätiloissa voivat näkyä selvästi ihollasi. Kesäisin kun iho ei ole tottunut vahvaan auringon säteilyyn ilman kunnollista auringonsuojaa, iho voi palaa herkästi ja sen seurauksena iho kuoriutuu. Pohjoismainen iho voi olla herkkä varsinkin talvisin, kun kirpaisevat syystuulet ja purevat pakkaset koettelevat herkkää hipiää. Siksi onkin hyvä pitää ihosta hyvää huolta koko vuoden ympäri, jotta iho pysyy kosteutettuna ja kauniina. Seuraavaksi annamme vinkkejä suurimpiin talvi-ihon ongelmiin.

Kuiva iho

Kesän lämmössä iho hikoilee enemmän ja sen kosteuttamiseen tarvitsee vain kevyitä voiteita. Talvella taas nämä kesävoiteet voivat olla liian kevyitä ja iho kaipaa raskaampia voiteita, jotka antavat iholle tarpeeksi kosteutta ja suojaa. Pohjoismainen iho voi usein saada ihottumaa tai kuivia alueita talven lähestyessä. Tämä on merkki siitä, että ihosi tarvitsee lisää kosteutta ja sinun kannattaa siis arvioida uudelleen kauneusrutiinisi.

Jopa helposti rasvoittuva iho tarvitsee kosteusvoidetta. Itseasiassa, jos yrität välttyä epäpuhtauksien muodostumisesta jättämällä ihosi kosteutuksen väliin, luultavasti vain lisäät ihon rasvoittumista. Iho nääs kaipaa kosteutta ja jos jätät sen vaille, iho pitää kiinni omasta öljystään yhä enemmän ja jopa lisää öljyntuotantoa. Jos taas käytät kosteusvoidetta, ihon talineritys pysyy normaalina. Voit kuitenkin valita kevyemmän ihovoiteen, jos jotkit rasvat tuntuvat liian raskailta. Eri ihotyypeille ja eri iho-ongelmiin löytyy erilaisia voidetyyppejä. Valitse näistä omalle ihollesi parhaiten sopiva ja muista 
käyttää hellävaraisia kuorintavoiteita ainakin kerran viikossa kuoriaksesi kuivat ihosolut pois.

Huulten rohtuminen

Talvella myös huulten halkeilu ja rohtuminen on usealla ongelmana. Tämä voi johtua kylmästä säästä, mutta myös vitamiinien puutteesta. Muista siis syödä monipuolisesti ja ottaa vitamiinikuuri silloin tällöin, jotta saat kaikki tarvitsemasi vitamiinit ja kivennäisaineet. Vielä on aikaa vierailla syysmetsässä keräämässä pakkanen täyteen mustikoita, puolukoita ja muita marjoja ja sitten syödä niitä pitkin talvea vaikkapa sekoittamalla vitamiinipommiksi aamupirtelön.


Huulet tarvitsevat myös kosteutusta, joten jos niiden kunto on todella paha, käytä rohtuneille huulille tarkoitettuja huulirasvoja. Vaseliini ei lisää kosteutta huuliin, vaan luo niiden pinnalle suojakalvon, joka pitää jo olemassa olevan kosteuden turvassa. Vaseliini on siis hyvää vain silloin, jos huulesi ovat hyvässä kunnossa, muuten sinun on paras valita kosteuttavampi vaihtoehto.

Kuivat kädet

Usealla meistä varsinkin kädet kärsivät talvipakkasen syleilyssä. Ennaltaehkäisy on paras, sillä kun kädet ovat jo kuivat ja lohkeilleet, se voi olla hyvinkin kivuliasta. Suojaa siis käsiäsi talvella käyttämällä hanskoja ulkoilmassa. Vältä liiallista käsienpesua ja vahvoja saippuoita, jotka kuivattavat ihoa vielä enemmän. Käytä myös käsissä rasvaa, mutta jotta vältyt rasvaisten kädenjälkien jättämistä jokaiseen pintaan jota kosket, lisää rasvaa käsiisi vaikkapa TV:tä katsellessa, jolloin et tee käsilläsi muuta. Jos kätesi ovat erittäin kuivat, tee niille intensiivihoito laittamalla niihin rikasta rasvaa ja sitten pujottamalla kätesi puuvillahanskoihin. Tämä auttaa voiteen imeytymistä yhä enemmän.


Näillä ihonhoitovinkeillä ihosi pysyy suojassa talven pakkasilta ja voit huoletta nauttia ulkoilmasta ja lumisista maisemista.


No comments:

Post a Comment