Thursday, 15 May 2014

Mitä tarkoittaa comedogeenisyys?

Comedogeenisyys-sana tulee usein esille, kun puhutaan jonkin tuotteen aiheuttavan tukkeutuvia ihohuokosia, eli mustapäitä ja muita epäpuhtauksia. Kosmetiikassa ja joissakin öljyissä on comedogeenisiä ainesosia, jotka saattavat haitata ihon hengittämistä ja aiheutaa aknea.

Comedogeenisiltä tuotteilta voi olla hankala välttyä, mutta asiasta ei tulisi olla suurempaa huolta kunhan muistaa poistaa meikit huolellisesti päivittäin ja muistaa pestä kasvot kahdesti vuorokaudessa. Ihon säännöllinen kuorinta myös avaa tukkeutuneita ihohuokosia. Jos mustapäistä on valvasti huolta, voi aina kääntyä kosmetologin apuun. Mustapäitä on kuitenkin kaikilla meistä, eikä niitä kaikkia saa koskaan kasvoilta pois.

Osa luonnollisista öljyistäkin on comedogeenisiä. Esimerkiksi kookosöljy kasvoilla voi aiheuttaa mustapäitä, mutta tämä on hyvin yksilöllistä. Joillekin kookosöljy käy hyvin kasvoille, eikä aiheuta mitään. Ja vaikka kookosöljy ei kävisikään päivittäiseksi kasvovoiteeksi, voi sitä silti usein käyttää ”vartalovoiteena” muualla keholla.  Manteli- ja gastoröljy voisivat olla hyviä vaihtoehtoja sellaiselle, joille kookosöljy ei käy, sillä näiden öljyjen comedogeenisyystaso on alhainen.


Kuten öljyissäkin, kosmetiikassa käytettyjen aineiden comedogeenisyys vaihtelee. Helpointa on kääntyä asiantuntijan puoleen meikkihyllyllä jos asia askarruttaa. Esimerkiksi monissa rasvoissa käyetty dimethicone tekee kasvoille eräänlaisen kalvon, joka voi suojata ihoa, mutta samalla estää ihon hengittämistä. 

No comments:

Post a Comment