Friday, 9 May 2014

Myytti kauneus unista

Huonosti nukutun yön jälkeen silmiä painaa ja iho näyttää elottomalta. Tunne on varmasti kaikille meistä tuttu. Vuosia jatkuneena huono unirytmi vaikuttaa terveyteen ja pahimassa tapauksissa voi johtaa ennenaikaiseen kuolemaan. Kuten terveellinen ruokavalio, riittävä vesi ja säännöllinen liikunta, myös uni on keholle tärkeää ja ilman sitä, ihminen alkaa voida huonosti.

Yleisen käsityksen mukaan ihminen voi elää viikkoja ilman ruokaa, selviytyä muutaman päivän juomatta, mutta ei yli kahta viikkoa nukkumatta. Keho ja elimistö tarvitsevat lepoa. Tämä postaus käsittelee unen yhteyksiä kauneuteen, mutta ennen sitä katsotaanpa lähemmin itse unta.


Ihmisen nukahtaessa aivojen aktiivisuustaso laskee. Aktiivisuustasot kuitenkin vaihtelevat unen aikana, joten unet on jaettu kahteen eri luokkaan: ortouni ja vilkeuni. Ortouni on jaettu neljään asteeseen, joista ensimmäinen aste on kevyttä unta ja neljäs syvintä unta. Neljäs aste on kehon kannalta ihmiselle kaikkein tärkein vaihe, sillä tuolloin varsinainen ”lepääminen” tapahtuu, sillä hengityksen ja pulssin tahti on rauhallinen. Syvästä unesta herätetty ihminen usein tuntee itsensä väsyneemmäksi päivällä, kuin ihminen joka heräsi kesken kevyiden unien.

Vilkeuni on hieman kuin ortounen vastakohta. Aivot ovat ”vilkkaimillaan” yön aikana, ja se usein syy hämmentäviin, sekasortoisiin uniin ilman päätä tai häntää. REM-uni (Rapid Eye Movement) tapahtuu vilkeunen aikana.

Miten tämä kaikki liittyy kauneuteen?

Monet tutkijat totesivat jo vuosia sitten, että vähäinen uni johtaa ennenaikaiseen vanhentumiseen. Solujen uudistuminen hidastuu ja tulokset näyttävät aluksi elovoimattomalta iholta, jolle nopeasti alkaa muodostua ryppyjä ihon menettäessä kimmoisuuttaan. Nukkuessa, solusi uudistuvat. Iän myötä prosessi hidastuu, ja vielä kiireisen, stressin täytteisen elämän keskellä, iho on jatkuvasti kovalla koetuksella!


Eikä siinä vielä kaikki. Stressaantunut keho tuottaa adrenaliinia, jonka pitkäkestoinen vaikutus kuivattaa ja vaurioittaa ihoa! Sanonta ”loppuun palamisesta” ei ole aivan tuulesta temmattu!

No comments:

Post a Comment